top of page
Yazarın fotoğrafıCarnicare

Kedi ve Köpeklerde Deri ve Tüy Sağlığı

Güncelleme tarihi: 12 Haz 2019

Sağlıklı bir deri ve tüy yapısı, küçük dostlarımızın hayat kalitesi için olduğu kadar evcil hayvan sahiplerinin de mutlu olmaları ve iyi hissetmeleri için gereklidir. Her hayvan sahibi evlerini paylaştıkları minik dostlarının sağlıklı bir deri ile güzel,  parlak ve güçlü tüylere sahip olmalarını ister.



Bu isteği mümkün kılmak adına, evcil  hayvanlarımıza düzenli olarak bakım yapmak, gerektiğinde minik dostlarımıza deri sağlığı ihtiyaçlarını karşılayabilecek kaliteli mamalar ile beslemek, onları mümkün olduğunca deri sağlığını etkileyebilecek hastalıklardan korumak gibi sorumluluklarımız vardır.


Evcil hayvanlarımızda deri ve tüy sağlığının korunması için düzenli olarak bakım yapılması özellikle uzun tüylü ırklar için elzemdir. Kedinizin veya köpeğinizin tüylerinin düzenli olarak taranması ve zayıflamış tüylerin deriden uzaklaştırılması düzenli olarak tatbik edildiğinde, minik dostunuzun tüylerinde zamanla görülür bir fark yaratacaktır. Tarama işlemi yapılırken uygulamanın tüylerin çıkış yönüne ters olarak yapılması, tarama işleminin daha etkili olmasını sağlamaktadır. Fırçalar ve bıçaklı taraklar ise düzenli olarak tatbik edilmesi gereken tarama işlemi için farklı materyal ve boyut seçenekleri ile tedarik edilebilmektedir. Tarama işlemi için farklı özellikte taraklar mevcuttur.


Tarama işlemi sayesinde zayıflamış ve kopmuş tüyler deriden uzaklaştırılmakta, bu da özellikle evde bakılan hayvanlarda tüy dökülmesinde büyük oranla azalmalara neden olmaktadır. Ayrıca taranan noktaralda kan dolaşımı hızlanmaktadır ve dolaşımın bu vesile ile hareketlenmesi tüy dökülmesinde azalmaya katkıda bulunmaktadır


Köpekleri yıkamak onların deri ve tüy sağlıklarına katkı sağlayan bakı aktivitelerinden biridir. Yıkama işlermi için çeşitli deri yapılarına uygun köpek şampuanları piyasada bulunmaktadır. Yıkama işlemi yapılacaksa suyun sıcaklığı mutlaka hava durumuna veya ortam ısınsa göre ayarlanmalıdır. Yıkama için köpeğinizin deri özelliklerine göre formüle edilmiş şampuanlar kullanılmalıdır. Banyoyu takiben köpeğiniz havlu ve kurutucular yardımıyla kurutulmalı ve ardından mutlaka taranmalıdır.


Evcil hayvanlarımızın deri ve tüy sağlıklarını koruyabilmek için dış parazit uygulamalarının zamanında ve eksiksiz olarak tatbik edilmesi önemlidir. Dış parazit istilalarının önlenmesi, tüylerin ve derinin sağlıklı görünmesini  sağlamak için önemli noktalardan biridir.

Dış parazitler ve parazit yumurtaları ile mücadelede ense damlarının kullanımı oldukça yaygındır. Emilmelerini takiben derinin y ağ dokusuna yayılarak etki gösteren bu ürünlerin uygulama sıklıkları evcil  hayvanınızın yaşam tarzına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 ayda bir yapılan uygulama yeterli olsa bile çok sık dış ortama çıkan canlılarda bu işlem ayda bire düşürülebilir.

225 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page